web statistics
Skip to main content

Over linnen, katoen, viscose, modal, tencel en het onderhoud

Linnen is een soort textiel dat gemaakt wordt uit vlas en vooral in Europa wordt geproduceerd. Linnen is duurzaam, er wordt veel minder water (en bestrijdingsmiddel) gebruikt dan voor vele andere textielsoorten.

De lange vezels worden gebruikt voor textiel, de korte voor touw. Linnen natuurvezeldraad is erg sterk, sterker dan katoen. Daarom wordt het traditioneel gebruikt voor kantklossen. Een zeer dikke linnen naaidraad wordt vanwege de sterkte ervan ijzergaren genoemd. Linnen is moeilijker te spinnen dan katoen waardoor het een meer exclusieve stof is. Het is ziet er minder egaal uit dan katoen. Linnen kreukt. Soms wordt linnen kreukvrij gemaakt. Hoe vaker het linnen echter gebruikt wordt, hoe zachter het wordt. Bovendien ademt en ventileert het zeer goed. Het neemt goed vocht op zodat je lichaam koel blijft. Goed voor op reis in warme landen. Kleding van linnen ziet er informeler en creatiever uit. Het heeft een rustieke, elegante, sportieve en klassieke uitstraling. Linnen wordt niet alleen gebruikt voor kleding, ook voor tafelkleden, gordijnen, schilderdoeken en bekledingsmateriaal van boekbanden. Bovendien om de vleugels van oldtimer vliegtuigen te bespannen.

Wij adviseren altijd om geen enkele sjaal in de wasmachine te gooien. Kijk altijd op het label en volg die instructies nauwkeurig op. De stomerij is altijd veiliger. Als je linnen wast in het algemeen, gebruik dan in ieder geval het fijnwas programma op lage temperatuur met extra watertoevoer of weinig kledingstukken (binnenstebuiten). De kleding moet de ruimte hebben om kreuken en uit vorm getrokken te worden te voorkomen. Als je je linnen kledingstukken met de hand wast, gebruik dan alleen voorzichtige, wrijvende bewegingen. Nooit wringen, draaien of scrubben. Gebruik een mild wasmiddel en zorg ervoor dat het goed van het kledingstuk afgespoeld is voordat je het gaat drogen. Nooit in de droger stoppen omdat het permanente kreuken kan veroorzaken en meer zal krimpen dan bij natuurlijk drogen. Linnen is trouwens heel snel droog. Centrifugeren is niet nodig vanwege bovenstaande redenen. Rek het linnen voorzichtig in vorm voordat je het op de waslijn hangt. Dit voorkomt krimpen. Alle kreukels die je er al uit kunt halen terwijl het product nat is, bespaart je daarnaast extra strijkwerk. Linnen kan het beste niet in de zon gedroogd worden omdat het eenvoudig verkleurt.

Klik bij het filter bovenaan op de stof die jouw voorkeur heeft en zoek naar de sjaals die jou het meeste bevallen.

Katoen is een zachte vezel (cellulose), die uit de zaden van de katoenplant groeit. De vezels worden tot draden gesponnen en gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken. Bij katoen gaat maar 10% van het ruwe gewicht bij de verwerking verloren. Het heeft unieke eigenschappen wat betreft sterkte, duurzaamheid en absorptie, de elasticiteit van katoen is echter gering. De langste vezels zijn het best geschikt voor fijne gladde garens en dus ook het duurste. De katoenindustrie leunde altijd zwaar op chemische producten als kunstmest en insecticiden. Langzamerhand schakelen steeds meer landbouwers gelukkig over op de productie van eco-katoen. Een andere vooruitstrevende methode is gerecycled katoen. Er is hoop, het aandeel van biologisch katoen wordt inmiddels stapje voor stapje steeds groter. Bij de teelt van biologisch katoen is het gebruik van chemicaliën, zoals kunstmest en insecticide, niet toegestaan, en wordt er handmatig geplukt. Bovendien is er in de hele wereld sprake van veel meer genetisch gemodificeerde katoen dat weinig bestrijdingsmiddelen nodig heeft. Het probleem van de irrigatie blijft, als het gewas in te droge gebieden wordt verbouwd, met verzilting en woestijnvorming als gevolg. De productie heeft eigenlijk een gematigde regenval nodig. Katoen wordt gebruikt voor verschillende stoffen voor kleding, zoals badstof, corduroy, denim, flanel, jersey, mousseline, organdie en tijk. Veel kledingstukken zijn gemaakt van katoen. Dit is een natuurlijke cellulose-vezel die niet snel slijt en zeer gemakkelijk te wassen is. Daarnaast is het een vocht-absorberend materiaal, heeft het slechts een geringe neiging tot elektrostatische lading en kost het relatief weinig. Genoeg redenen dus om kledingstukken van katoen te kopen. Wassen onder 40 graden laat de katoen maar minimaal krimpen. Ook bij katoen is binnenstebuiten keren in de wasmachine en droger handig om slijtage door te veel wrijving te voorkomen. Niet in de felle zon als je het buiten droogt. Onze sjaals altijd met de hand wassen voor het beste resultaat. En kijk vooral op het was-etiket. 

Klik bij het filter bovenaan op de stof die jouw voorkeur heeft en zoek naar de sjaals die jou het meeste bevallen.

Viscose: cellulose uit hout of katoen, viscose draagt net zo prettig als katoen terwijl de stof zachter en soepeler is en zijdeachtig aanvoelt. 

Modal: De modalvezel is een verdere ontwikkeling van viscoserayon, dus een kunstmatige vezel uit natuurlijke grondstoffen in dit geval cellulose uit beukenhout. Het doel was om met deze nieuwe vezel de eigenschappen van katoen zo veel mogelijk te benaderen. Het resultaat is een vezel die vergeleken met viscose een hogere sterkte, rek heeft. Verdere voordelen zijn een snelle vochtopname en een zeer goede aanverfbaarheid. Krimp en kleurechtheid komt overeen met katoen. 

Zowel modal als viscose vind ik hoopvolle stoffen voor zover je dat kunt zeggen van een stof.....Ook tencel oftewel lyocell vind ik mooi, hoopgevend en goed...

Klik bij het filter bovenaan op de stof die jouw voorkeur heeft en zoek naar de sjaals die jou het meeste bevallen.