web statistics
Skip to main content
Productcode: z327

Prijs: € 79,99

Zijden vintage kantha sjaal, geel, rood en fuchsia/roze, 41 x 216 cm.

Kantha kledingstukken en sjaals zouden volgens oud volksgeloof / overlevering magische krachten hebben om kwaad af te weren en de gebruikers te beschermen en weg te houden van pijn, en het zou helpen om geluk en voorspoed te bereiken.

Kantha is een manier van borduren op oude zijden of katoenen sari’s die men hierdoor op elkaar vast stikt. Het is de meest populaire handwerksoort bij vrouwen in landelijke gebieden en dorpen in India en daarbuiten. Er worden onder andere sjaals van gemaakt. In de meeste gevallen is de sjaal helemaal bedekt met deze kantha rijgsteken. Dit kan gewoon van onder naar boven zijn maar ook in de vormen van bloemen, beesten en geometrische motieven. De meeste vrouwen in India zijn expert in dit ambacht. Ze doen het in hun vrije tijd of in de luie dagen tijdens het regenseizoen. Dus het kan best wel eens lang duren tot een werkstuk af is. De kanthadraad was origineel uit oude sari’s gehaald maar tegenwoordig gebeurt dat haast niet meer.

Er worden ook vaak tweezijdige beddendekens van gemaakt. Aan beide kanten een ander motief en kleur.

De steken kunnen dus gewoon rechttoe rechtaan zijn, ook haalt men symbolen uit primitieve kunst. Voorbeelden: levensboom, lotus, zon, dieren etc. Soms kom je hele levensverhalen tegen op dit handwerk waar een heel leven over gedaan is.

Surayia Rahman was een vrouw die honderden vrouwen heeft geïnspireerd met deze manier van borduren. Het is voor vele vrouwen een bron van inkomsten.

Shamlu Dudeja is een andere vrouw met een heilige missie om kantha een revival en boost te geven samen met haar dochter Malika. Door haar inspanningen is het over de hele wereld een groot succes. Ze heeft duizenden handwerksters geholpen om iets te bereiken hierin en om een waardig leven hiervan te kunnen leiden. Ze worden onafhankelijk, kunnen hun kinderen van hun verdiensten naar school sturen om een goede opleiding af te maken. Jonge vrouwen kunnen hier hun studie mee bekostigen. Ook is het een manier om vrouwen uit de handen van mensenhandelaars te houden. Waardig werk voor kwetsbare vrouwen.

Verschillende beroemde modeontwerpers in de wereld, zoals Mieko Mintz, maken gebruik van kantha in hun ontwerpen.

Kantha is waarschijnlijk de oudste vorm van borduren in India. Zo’n 500 jaar. De gedachte erachter was om oude kleding en materialen in iets nieuws te veranderen. Heel hedendaags en ecologisch dus eigenlijk… De oudste vorm van recycling kunst.

De kantha sjaals in mijn webwinkel zijn gemaakt van gerecycleerde vintage sari’s. Het kan zijn dat er hele kleine gebruik-spoortjes op zitten, zoals hele kleine lichte vlekjes of gaatjes. Het hoort er een beetje bij. Goed dat je dat van tevoren weet. Hou in gedachten dat deze sari’s zijn gedragen door een vrouw, of meerdere vrouwen, die van dat kledingstuk hield(en).