Oorsprong en onderhoud van wol
Wol bestaat uit zachte, dunne haartjes van de vacht van verscheidene dieren, meestal schapen. Het heeft schubben en is gekroesd. Het heeft tot 20 bochten per 2,5 centimeter. Hierdoor wordt de lucht goed vastgehouden, waardoor wol een goede warmte-isolator is. De isolerende buitenlaag voorkomt dat een dier zijn lichaamswarmte verliest. Wolvezels variëren in dikte. De dunste vezels geven de minste irritatie op de huid. Een enkeling kan echter zelfs niet tegen de fijnste wol en wordt gek van het gekriebel. De meeste mensen krijgen pas last van kriebelen als de wol dikker is dan 28 micrometer. Wol is dus ook een goede isolator tegen kou. Dit komt doordat er tussen de kleine gekrulde vezels van de wol zich veel stilstaande lucht bevindt. Stilstaande lucht geleidt warmte zeer slecht. Wol kan veel vocht uit de lucht opnemen zonder zelf vochtig aan te voelen. Van nature bevat wol lanoline. Wol heeft een hoge elasticiteit zodat de wol altijd terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm. Het is veerkrachtig, waardoor wol zacht aanvoelt. Wollen kleding kreukt, maar de kreuken verdwijnen ook weer vanzelf. Wol ademt ook goed en neemt niet snel vuil op vanwege het wolvet (lanoline) in de vezels. Wol werkt brandvertragend, het schroeit in plaats van dat het brandt.
Je kledingstuk of sjaal luchten volstaat meestal. Dan krijgen de vezels de gelegenheid om weer naar hun oorspronkelijke vorm terug te gaan. Wol kan vervilten bij een verkeerde behandeling, bv te lang weken, verkeerd wasmiddel of te veel bewegen in water. Wol moet je niet te vaak wassen. Het beste is het kledingstuk buiten te luchten hangen. Als het toch eens moet, kan wol gewassen worden. Dit geldt echter niet voor alle wolsoorten. Bekijk het wasetiket goed. Meestal staat er op het label “dry clean”. Staat er op het etiket een handje in een tobbe, dan mag de wol met de hand gewassen worden. Handwassen heeft ook de voorkeur als in het etiket machinewas staat. Zorg dat het water niet te heet is en je het kledingstuk zo min mogelijk beweegt, ander treedt er vervilting op. Voorkom snelle temperatuurwisselingen in het water. Dat is slechter voor de wol dan een iets hogere temperatuur op zich. Droog de wol in eerste instantie tussen een handdoek.
De meeste wol is dus afkomstig van het schaap (merinoschaap, shetlandschaap). De beste kwaliteit heet scheerwol, die onbeschadigd is en van een levend schaap geschoren is. Het merinoschaap geeft hele fijne wolvezels. Hoe minder dik de wol, hoe minder de irritatie op de huid. Hoe dikker, hoe meer kriebel. Het angorakonijn geeft hele zachte lichte wol. Cashmere komt van de cashmeregeit. De angorageit geeft mohairwol. Alpacawol komt van de alpaca (soort lama) uit Zuid-Amerika. Camel komt van de kameel en beschermt zowel tegen kou als warmte (cameljassen).
Blogs & Tips
-
Wat zijde voor je doet....
-
Kantha zijden vintage sjaals
-
Corona en de kleine ondernemers die het straatbeeld kleuren
-
Oorsprong en onderhoud van wol
-
Soorten Zijde
-
Kleurenanalyse
-
Over zijde en het onderhoud van zijde
-
Over linnen, katoen, viscose, modal, tencel en het onderhoud
-
Wassen of stomen van zijde
-
Ronde sjaaltjes van zijden jersey; handgeverfd