web statistics
Skip to main content

Wassen of stomen van zijde

"Alles wat je lief is, heeft jouw zorg en aandacht nodig: dus ook je kleding..." 

Bekijk onze mooie zijden sjaals.en kettingen etc etc... ogen tekort... lol

Reinig een zijden sjaal zo snel mogelijk wanneer deze vuil is geworden. Zijde laten stomen zorgt dat de kleur, glans en structuur beter behouden blijft. Als je zijde wast, voelt de stof daarna iets slapper en soepeler aan omdat er een beetje van de beschermende sericine is verdwenen. Dit hoeft geen probleem te zijn als je dit wilt. Zijde die je gekocht hebt voor een bijzondere gelegenheid kun je dus het best laten stomen. Dan houd je de originele knisperende stijfheid van de stof bewaard. Bv bij organza.  Tweekleurige zijde (changeant) altijd laten stomen omdat een van de kleuren ineens dominant kan worden in het weefsel na het wassen.

Wassen: haal de zijde voorzichtig door het sopje. Gebruik nooit water dat warmer is dan 20 tot 30 graden Celsius. Je mag zijde nooit borstelen, wrijven of wringen. Zijde kan alleen met een zacht, speciaal niet alkalisch wasmiddel gewassen worden (bv. Silkwash, babyshampoo, zachte zeep en andere soortgelijke middelen in de handel die PH neutraal zijn). Laat zijde ook nooit te lang in water staan (niet weken dus, nooit langer dan 3-5 minuten). Verkleurd water zo snel mogelijk verversen. Zijde is een natuurstof, dus de kleuren kunnen afgeven. Goed spoelen (alle zeepresten absoluut weg), eerst met lauwwarm en daarna met koud water. Voeg een scheut azijn toe in het water om de originele glans te bewaren. Na het wassen in een handdoek rollen en deppen en laten drogen (nooit in de zon of de wasdroger). Nooit in de centrifuge. Zijde kan het best in nog iets vochtige toestand worden gestreken op een lage temperatuur (binnenkant stof). Nooit de zijde bevochtigen of besprenkelen met water tijdens het strijken. In natte toestand is zijde minder sterk dan in droge toestand. Zijde is dan minder elastich en verliest daardoor zijn weerstand.  Je kunt eventueel ook een doek tussen de zijde en het strijkijzer leggen om de glans te behouden. Je kunt zijde ook wassen in pure wasbenzine. Dan hoef je niet na te spoelen want de wasbenzine vervliegt en is reukloos. Zijde krimpt altijd een heel klein beetje na wassen. Normaal gesproken minder dan katoen. Het hangt af van de soort zijde. Extra aandacht geven dus. Chloor op zijde vergeelt en breekt de vezels af. Nooit bleekmiddel of ontvlekker gebruiken. Ook geen wasverzachter. Zijden kleding nooit in plastic ophangen, vanwege de toch kleine kans op vocht, vergeling en beschimmeling van de stof (beter gewassen in een katoenen hoes ophangen).

Vetvlekken kun je behandelen door een beetje bloem erop te strooien zodat dat het vet opneemt. Als je mayonaise morst schraap je die eerst lichtjes weg. Daarna deppen met spiritus. Daarna eerst laten drogen en daarna wassen in lauwwarm water met een scheutje ammoniak. Grasvlekken in zijde kun je verwijderen met een mengsel van zeepspiritus en ammoniak. Altijd eerst testen op een verborgen stukje, bv. een stukje van de voering.

Webwinkel chique