web statistics
Skip to main content

Over zijde en het onderhoud van zijde

Vaak denk je bij zijde aan glans, satijn. Satijn is echter een verbinding, geen stofsoort.

Zijde kent tal van variaties van stoer en robuust (de bourette en wilde zijdes bv) tot mat en soepel (chiffon, tule), en glanzend (pongee en crepe satin). Organza is wat stijver. Voor iedere gelegenheid iets geschikts voor jou.

Bourette (mat) is trouwens helemaal 100% diervriendelijk omdat de rups zelf uit de cocon gekropen is en een vlinder geworden is. Na een paar dagen gaat het vrouwtje dood nadat ze weer eitjes heeft gelegd.

Daarnaast kan zijde ook gemengd zijn met wol, katoen, linnen, lycra (stretch) of hennep.

Zoeken in de webwinkel via de filters: als je zijde selecteert bij 'materiaal' vind je alle soorten zijdes. Je kunt ook specifiek op één soort zijde zoeken.

Zijde is zeer gewild omdat het snel en veel vocht opneemt en het een hele sterke natuurlijke en veerkrachtige vezel heeft. Zijde is dus zowel sterk als elastisch, je kunt een draad heel ver uitrekken voordat die breekt. Bovendien heeft het een goed koude- en warmte-isolerend vermogen (koel in de zomer, warm in de winter, geschikt voor mensen die veel transpireren vanwege hydraterende werking). Het past zich aan de temperatuur aan oftewel heeft het isothermische eigenschappen waardoor je zijde dus het hele jaar door prettig kunt dragen. Het kan wel tot 40% vocht opnemen zonder dat het vochtig aanvoelt. Ideaal voor bij het sporten of  voor vrouwen in de overgang of bij heel warm weer of zo. 

Zijde is bestand tegen niet te fel zonlicht, wordt bijna niet door schimmels of motten aangetast omdat de eiwitten van zijde van een andere soort zijn dan die van wol en het is zelfdovend bij brand. Zijde is ook zeer geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie. Het is goed voor je huid en haren (zacht en hydraterend en zeer goed voor een beschadigde huid, denk ook aan een kussen van zijde voor je haar). Mensen die allergisch voor wol zijn kunnen vaak wel zijde verdragen en hebben daardoor toch de mogelijkheid van een goede warmtebescherming.

Zijde is een natuurlijk product dat wordt afgescheiden door bepaalde insecten en stolt bij contact met de lucht. Het bekendst is de zijderups (Bombix mori), de larve van een zijdemot. Er zijn ook bepaalde spinnen die geschikt zijn voor de teelt van zijde (rups: cocon, spin: web). Een cocon bevat ongeveer 2800 meter fraai glanzend draad. Zijden weefsels zijn geliefd vanwege hun glans, souplesse en zachtheid. De productie is kostbaar, heel luxe dus. Moerbei zijde is afkomstig van de cocon van de zijdemot. Deze zijderups eet alleen blaadjes van de moerbeiboom. Deze bomen in de zijdekwekerijen, groeien meestal zonder kunstmest en pesticiden (anders gaan de rupsen dood). Daarom wordt zijde ecologisch genoemd. Bovendien is er bij de productie alleen een beetje water nodig. Wanneer de cocons uitgesponnen zijn, is er geen rups meer. Het lichaam is helemaal leeg gesponnen en het vel transformeert in een chrysalis die na verloop van tijd in een vlinder verandert. Het laten inslapen (vacumering) van de chrysalis - die overigens volledig buiten bewustzijn is - gebeurt in een fractie van een seconde. De cocons in warm water dompelen, is om het afhaspelen van de zijden draden van de cocons te vergemakkelijken. Het warme water lost de zijdelijm op (een draad van een cocon bestaat uit 2 draden, één is de pure zijde en de andere de zijdelijm. Samen vormt dit één draad).

Men heeft geprobeerd om zijde te imiteren; kunstzijde. Met een eenvoudige brandproef kan achterhaald worden of iets echte natuur- of kunstzijde is. Echte zijde brandt zeer slecht, en ruikt naar verbrande haren. Veiliger dus. De aangestoken zijdevezels doven zeer snel. De meeste kunstzijdes branden echter zeer goed en een aangestoken vezel zal snel opbranden (gevaarlijk bij vuur zoals een open haard). Zijde lijkt meer op wol dan katoen vanwege het proteïne of eiwit. Het lijkt ook op menselijk haar. Zijde en wol zijn beide van dierlijke afkomst.

Zijde is dus heel erg sterk maar extreem veel zon zal toch de vezels wegvreten en de kleuren vervagen. Zijde kan heel goed tegen hitte maar niet tegen extreme temperatuurverschillen.

Zijde is bijna niet statisch en schijnt volgens antroposofische inzichten een beschermende werking te bezitten tegen aardstralen en heeft waarschijnlijk ook een gunstige invloed op talloze klachten zoals migraine, eczeem en spanning.

Zijde even laten luchten is vaak al voldoende. Meestal raden we aan om zijde naar een stomerij te brengen. Als je het zelf wilt wassen doe dan sporadisch een handwas met lauwwarm water en een wasmiddel voor fijne was (PH neutraal) of Marseille zeep. Die laatste is ook geschikt tegen vlekken. De zijde mag maar heel kort in het water liggen. Nooit wrijven of wringen. Goed uitspoelen en eenmaal uit het water eerst deppen in een handdoek. Strijken op zijdestand. Op internet kun je vaak vlekkentips vinden. Elders in deze blogs ook. Een zijden stropdas in wasbenzine deppen en dan laten verdampen bv. Het andere artikel over het wassen en stomen van zijde is wellicht ook interessant voor je.